5G aanzetten, mag dat?
Naar aanleiding van het bericht dat VodafoneZiggo het 5G-zendprotocol in een deel van Nederland heeft geactiveerd, heeft het Antennebureau drie vaak gestelde vragen en antwoorden hierover op een rij gezet.
Mag een telecombedrijf 5G al aanzetten?
Ja, dat mag. Frequenties voor mobiele communicatie worden technologie-neutraal vergund door Agentschap Telecom. Een aanbieder kan zelf kiezen via welk protocol (het 2G-, 3G-, 4G- of 5G-protocol) een bepaalde frequentie wordt uitgezonden. VodafoneZiggo gebruikt naast 2G en 4G nu ook het 5G New Radio-zendprotocol op de 1800 MHz-frequentieband.
Zijn er veiligheidslimieten voor 5G?
Alle antennes, dus ook de antennes die werken met 5G, moeten voldoen aan de internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische straling. De totale optelsom van alle elektromagnetische straling mag nooit boven deze limieten uitkomen.
Agentschap Telecom ziet hierop toe en heeft op verschillende 5G-testlocaties veldsterktemetingen gedaan. Daaruit bleek dat de elektromagnetische straling onder de limieten ligt. Het agentschap heeft eerder aangegeven metingen te blijven uitvoeren tijdens de introductie van 5G.
Kan ik in het Antenneregister zien waar 5G in Nederland is geactiveerd?
Naar verwachting voegen we eind mei 5G toe aan het Antenneregister. Per locatie is dan zichtbaar of 5G actief is, net zoals nu al zichtbaar is waar 2G, 3G en 4G actief zijn.
Update: op 29 mei 2020 is 5G toegevoegd aan het Antenneregister