Radio- en televisiezendmasten
De elektromagnetische velden van antennes in radio- en televisiemasten worden gebruikt om radiosignalen en televisiebeelden te versturen en te ontvangen. Er zijn AM-, FM-, DAB- en DVB-zenders.
Radio
Amplitudemodulatie (AM)
AM staat voor amplitudemodulatie. Het informatiesignaal met een radiogolf met hoge frequentie zorgt ervoor dat de sterkte van een signaal varieert om het geluidssignaal of andere informatie door te geven. De frequenties voor AM zijn nagenoeg niet meer in gebruik voor commerciële doeleinden. Vooral radiozendamateurs gebruiken ze nog.
Frequentiemodulatie (FM)
Bij FM, frequentiemodulatie, blijft de sterkte van het signaal constant, maar varieert de frequentie in het ritme van het over te brengen geluid. FM heeft een betere geluidskwaliteit dan AM. De zenders van de FM-omroep maken gebruik van een frequentie tussen 87,5 en 108 MHz en hebben een bandbreedte van 300 kHz. FM-zenders worden ook gebruikt voor het uitzenden van programma's met een regionale of lokale bestemming. De FM-zenders hebben in dat geval een gering zendvermogen. Voor het verzenden van verkeersinformatie gebruiken FM-omroepzenders Radio Data System (RDS). De ontvanger kan dan bijvoorbeeld de muziek onderbreken en overschakelen op de radio met de verkeersinformatie. Als de verkeersinformatie voorbij is, schakelt de radio weer terug naar de af te spelen muziek.
Digitale radio: DAB+
Digitale radio, oftewel DAB+, is de digitale opvolger van het analoge FM. DAB+ is overal in Nederland te ontvangen met hiervoor geschikte radio’s. Bij DAB+ zenden verschillende zenders uit op één frequentie in een zogenaamde single frequentie netwerk (SFN). Hierdoor ontstaat een robuust en sterk signaal. De radioprogramma’s zitten samen in één bundel, oftewel een multiplex. Een DAB+ ontvanger splitst bij ontvangst het signaal van de bundel uit in afzonderlijke radioprogramma’s. Afhankelijk van de gewenste ontvangstkwaliteit kan in één bundel een maximum van ongeveer 18 programma's. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de vereniging commerciële omroepen (VCR) hebben ieder één landelijke bundel met één frequentie. Regionaal zijn er vijf frequenties, één frequentie per regio. Mobiele TV Nederland (MTVNL) zendt ook radioprogramma's uit. Zij richten zich met negen frequenties op de provincies.
Televisie
Digitale televisie (DVB)
Digitale video broadcasting, oftewel DVB, is de digitale opvolger van analoge televisie. De publieke programma’s via DVB zijn overal in Nederland vrij te ontvangen. De commerciële programma’s zijn versleuteld. Bij een abonnement ontvangt u een decoder voor het ontvangen van deze programma's.
Net zoals bij DAB+ zenden verschillende zenders uit op één frequentie in een zogenaamde single frequentie netwerk (SFN).
Er zijn er 32 televisie- en 28 radiozenders in Nederland beschikbaar via DVB.