Mobiele communicatie - sectorantennes

Sectorantennes zijn antennes die meestal bestaan uit drie witte antennepanelen op een paal of zendmast. Gezamenlijk voorzien deze antennes het gebied rondom de antenne-installatie van bereik. Sectorantennes verzorgen samen met massive MIMO-antennes en kleine antennes het mobiele communicatienetwerk, waardoor u kunt bellen, appen en internetten op uw mobiele telefoon.

Gebruikte generaties mobiele communicatie (2G, 3G, 4G en 5G)

Antennes zijn techniekneutraal, wat inhoudt dat ze alle generaties mobiele communicatie kunnen gebruiken. De frequentie van het aangeboden signaal is afhankelijk van de mobiele operator en de behoefte van de gebruiker. De volgende generaties mobiele communicatie worden in Nederland aangeboden:

  • 2G (GSM)
    2G gebruikt u om te telefoneren en korte tekstberichten (sms) te versturen. Voor overdracht van grote bestanden (data) is dit netwerk niet geschikt.
  • 3G (UMTS)
    3G kan grotere hoeveelheden data verwerken en versturen. Naast bellen en sms’en maakt deze generatie het mogelijk om mobiel te internetten.
  • 4G (LTE)
    4G is vooral gericht op het verwerken van data en maakt het mogelijk om snel mobiel te internetten. 4G biedt downloadsnelheden van rond de 100 megabit per seconde.
  • 5G (NR)
    5G biedt hogere snelheden, grotere capaciteit, hoge reactiesnelheid, grote betrouwbaarheid en meer stabiliteit dan 4G. Daarmee ontstaan kansen voor nieuwe toepassingen voor consumenten en het bedrijfsleven.

Plaatsing antennes

Het gebruik van data door consumenten en toepassingen om ons heen neemt ieder jaar toe. Om aan deze toenemende vraag te voldoen en om hun netwerk te verbeteren, plaatsen mobiele operators nieuwe antennes.

Gecamoufleerde antennes

Sommige antennes zijn gecamoufleerd. Zo passen ze beter in het straatbeeld. Het Antenneconvenant besteedt ook aandacht aan het camoufleren van antennes.